SONIFIKACIJA STVARNOSTI- SOUND ART INKUBATOR U GALERIJI MOČVARA

Šesta izložba novih umjetničkih radova produciranih u sklopu platforme Sound Art Inkubator i ove godine predstavlja mlade umjetnike i umjetnike u usponu koji istražuju zvuk kao umjetnički medij. Sound Art Inkubator je dio programa Galerija Močvara koja je posvećena umjetnosti zvuka od 2011., kada ju programski počinje voditi kustoski tim KONTEJNER. Do ove godine, kroz Inkubator je prošlo više od 40 umjetnika iz cijele Hrvatske, i nekoliko njih iz regije. Tijekom šest godina djelovanja platforme, ti su autori na najrazličitije načine eksperimentirali sa zvukom kao sredstvom umjetničkog izražavanja, temom, inspiracijom i formom, ulazeći svojim radovima u kompleksna hibridna područja bio-umjetnosti i intermedije, audiofilije, računalnog programiranja, eksperimentalne glazbe, robotike.

Sound Art Inkubator u 2018. predstavlja jedanaest hrvatskih umjetnika koji u svom radu koriste zvuk, a za ovogodišnju su izložbu radili samostalno ili u suradnjama. To su Aleksandra Ana Buković; Luana Lojić; Ana Fazekaš i Dražen Hižak; Antonija Bačić i Valerija Cerovec; Ana Domljan, Željko Beljan i Diana Zubak; Sara Salamon i Hrvoje Spudić. Interaktivne instalacije i objekti, performansi i eksperimenti šestog Inkubatora uvode nas u teme feminizma i propagande, aktivizma, humora i ironije, interakcije s napravama i mekim strukturama koje proizvode zvuk. Neki od radova poigravaju se zastarjelim medijima i tehnologijama, granicama između šumova i glazbe, ozvučivanjem nevidljivog i njegovim odnosom s materijalnim.

Svi ovi umjetnici dio su iste, mlade generacije. Iako imaju različite profesionalne pozadine, od kazališne scenografije do elektrotehnike i arhitekture, veže ih zajedničko likovno obrazovanje, suradnje na ranijim radovima i projektima, poznanstva, prijateljstva, zajednički interesi i ambicije. Zanimljivo je stoga promatrati ovu grupnu izložbu kao neku vrstu presjeka i uvida u ono čime se bave mladi hrvatski umjetnici u usponu, a koji već u svojim ranim radovima pokazuju zrelost koncepata i ideja, interdisciplinarnost u metodama i sposobnost promišljanja prostora, medija i društvenog konteksta.

 

Ostavi komentar