SAD OBILJEŽAVA NACIONALNI DAN MAČAKA

Nacionalni dan mačaka u SAD-u prvi put se počeo slaviti 2005. godine. Inicijativu je pokrenula odvjetnica Colleen Paige kako bi podigla svijest o broju mačaka kojima je potrebna skrb i dom. Dan koji se obilježava svakog 29.listopada, podsjeća vlasnike kućnih ljubimaca da se odnose prema svojim mačkama kao članovima obitelji i obasipa ih pažnjom i ljubavlju. Također ima cilj za širenje svijesti o sve većem broju napuštanja životinja, zbog toga se promovira udomljavanje, a ne kupovanje mačaka. 

Postoji mnogo načina da proslavite  i uljepšate mačkama ovaj dan. Ako dijelite svoj dom s mačkom ili nekoliko njih, možete pripremiti kreativni foto-session i podijeliti fotografije svojih ljubimaca na društvenim mrežama. Iako je svaki dan stvoren za ljubav i nježnost, danas možete malo i pretjerati. Pripremite maci posebne poslastice, kupite novu igračku i provedite kvalitetno vrijeme u igri i druženju.

Ako još nemate mačku, danas je idealan dan za udomljavanje. Udomljavanje mora biti odgovorna odluka s kojom se slažu svi članovi obitelji. Također morate biti svjesni da mačka treba imati najbolju moguću njegu, redovite obroke i zdravstvenu skrb u sljedećih 15 do 20 godina. Životinje nisu igračke, zato prije udomljavanja dobro razmislite imate li mogućnosti brinuti o njima.

Na današnji dan ne smijemo zaboraviti na puna Skloništa za napuštene životinje i Udruge koje brinu o mačkama. Možete im donirati pijesak, hranu, deke, grebalice i igračke. Prijavite se za volontiranje i provodite vrijeme s mačkama, čistite njihov prostor, hranite ih i pokažite ljubav. Još uvijek je veliki broj mačaka na ulici, zato danas učinite dobro djelo i nemojte okrenuti glavu od njih.

Kontaktirajte lokalne Udruge o sterilizaciji/kastraciji kako bi se smanjio broj napuštenih životinja koje na ulici jedva preživljavaju. One nemaju nikoga da brine o njima, pruži im malo hrane, vode i zaklon. Život na ulici je izuzetno težak, zato uvijek pomozite gladnim mačkama.  Zahvalnost u očima životinje, ne može se mjeriti s ničim na ovome svijetu. Brinite o šapicama i uljepšajte im život na ovome svijetu.