ZAŠTO VOLIMO HOROR FILMOVE?

Horor filmovi danas imaju širok spektar publike, a značajno mjesto u filmskoj industriji  zauzimaju još od početka 20. stoljeća. Upravo njihova dugovječnost pokazuje kako su ljudi oduvijek znali da postoji nešto privlačno u zastrašujućem i nepoznatom. Kontradiktornost koja se javlja u činjenici da ljudi s uzbuđenjem čekaju u redovima kako bi kupili karte za film koji će u njima izazvati negativne emocije, potaknula je istraživače da se detaljnije posvete proučavanju ove pojave.

OBILJEŽJA LJUBITELJA HOROR FILMOVA 

Psihološki hororslasher horor i okultni horor samo su neki od podžanrova horor filmova. Svaki od njih ima svoju zasebnu publiku kao i onu zajedničku u kojoj pojedinci ne biraju motive koji će ih prestrašiti, već ih sve gledaju s jednakim uzbuđenjem. Što je  onda to što navodi ljude uživanju u nečemu na prvi pogled neugodnom, strašnom i ponekad odvratnom? Jedno od objašnjenja jest to da ljubitelji horora zapravo uživaju u neizvjesnosti koju film nosi.

U horor filmovima neizvjesnost se odnosi na prijetnje koje su usmjerene protagonistima, a upravo ona potencira emocije kod gledatelja i pridonosi intenzivnijem pozitivnom doživljaju raspleta (ako je on sretan). Negativan rasplet prema ovoj bi teoriji trebao pridonijeti jačim negativnim emocijama. Objašnjenje koje se vezuje uz osobine gledatelja obuhvaća crtu ličnosti poznatu pod nazivom ‘traženje uzbuđenja’. Osobe kod kojih je ta osobina izraženija osjećaju se bolje pri višim razinama pobuđenosti stoga uživaju u horor filmovima jer im strah pomaže doživjeti optimalnu razinu pobuđenosti.

VREMENSKA UVJETOVANOST ŽANRA 

Jednu stvar nikako ne bi trebalo zanemariti, a to je činjenica da se sadržaji horor filmova mijenjaju s duhom vremena. Jedno od gledišta je da sadržaji horor filmova predstavljaju pojave koje su u društvu potisnute kulturnim konvencijama. ‘Strašno’ je uvijek ono što je drugačije i nepoznato. Međutim, najstrašnije je svakako ono što bi se moglo dogoditi ili se već događa. Iz tog se razloga scenaristi u novije vrijeme poigravaju temama poput politike, društvenih mreža te tehnologije kao glavnih antagonista u horor filmovima. Imajući to na umu, nije teško zamisliti koje će nas sve stvari u skoroj budućnosti brinuti te kakvi bi nas horori uskoro mogli tjerati do ruba sjedala.