LJEPOTA ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA- ŠTO TREBA ZA USPJEH U VEZI?

Dolazak Valentinovog svake je godine prilika da iznova pokažemo ljubav i naklonost prema svom partneru. No Dan zaljubljenih je upravo ono što sama riječ govori, samo jedan dan. Iako ga mnogi pokušavaju učiniti posebnim, zaboravljaju da godina ima još 364 dana tijekom kojih mogu učiniti isto. Život u ubrzanom svijetu 21. stoljeća u kojem tehnologija diktira ritam život, promijenila je način pokazivanja ljubavi. Osmijehe i poglede, zamijenili su emotikoni i aplikacije preko kojih komuniciramo i neprimjetno se udaljavamo jedni od drugih. Parovi provode manje vremena zajedno, a brojne svjetske studije su dokazale da se i teže odlučuju na zajednički život i brak.

Psiholog i sociolog dr.sc David Niven dugo je proučavao istraživanja znanstvenika na temu sreće i uspjeha u vezama. Sva istraživanja od 1999. do 2001. uvrstio je u priručnik ‘100 jednostavnih tajni uspješnih vezi’ koji je ubrzo postao bestseller. Više od 200 stranica savjeta i primjera iz svakodnevnog života koje su potkrijepljene znanstvenom studijom, donose brojne dokaze da uz trud, strpljenje i poštovanje život udvoje itekako može funkcionirati. 

NAJVAŽNIJE SU MALE STVARI

Dok niste pronašli svoju bolju polovicu, dane ste provodili potpuno drugačije. Posao, prijatelji, hobiji ili obrazovanje igraju veliku ulogu u vašem životu, a vrijeme za sebe nikako ne biste trebali zanemariti. Iako dan još uvijek traje samo 24 sata, može biti kvalitetno proveden. Kako bi zajedničko vrijeme uistinu bilo posebno, okrenite se jedan prema drugome. Budite nesebični i pokažite podršku ako je partner loše raspoložen. U vezi su važne male stvari, a vaš zagrljaj ili iskazivanje potpore razgovorom, može puno značiti partneru. Parovi se razilaze u mišljenjima i svjetonazoru, no zapamtite da niti jedna veza nije savršena. Samo je strpljenje i puno komunikacije ključ za pronalazak kompromisa. 

SMISAO ZA HUMOR POMAŽE

Imati uz sebe osobu uz koju se možete smijati i u najtežim trenucima, znači da ste pronašli pravog životnog partnera. Koliko god tereta nosili na svojim leđima, osmijeh partnera i spremnost da vam svojim šarmantnim humorom poboljša raspoloženje neprocjenjivo je. Cijenite zajedničke trenutke koji su vas oboje nasmijali do suza, jer su dio najljepših uspomena. 

PUNO VREMENA NIJE ISTO ŠTO I KVALITETNO VRIJEME

Provoditi svaki trenutak zajedno, nije jednako kvalitetno provedenom vremenom. Veza lako može prijeći u monotoniju, zato zajedničke trenutke treba planirati. Vrijeme odvojenosti je potrebno kako bi udovoljili svojim potrebama i interesima, bez kojih ne bi bili ista osoba u vezi. Zadovoljstvo na svim poljima jedino vodi do zadovoljstva u vezi, zato se svakodnevno izgrađujte i približavajte ostvarenju svojih privatnih i poslovnih ciljeva. Kad uživate u zajedničkom društvu, neka zaista bude posebno. Bilo da se radi o šetnji, odlasku na romantični vikend ili avanturistički provedenom danu u planinarenju, odvojite vrijeme u kojem ćete oboje jednako uživati.

IAKO STE U VEZI, JOŠ STE UVIJEK OSOBA ZA SEBE

Ulaskom u vezu ili brak, često zaboravljamo na vlastite potrebe i želje. ‘Ja’ postaje ‘mi’ i ubrzo se zaboravlja na individualnost u životu koji zajednički gradite. Ostvarenje vlastitih želja i snova, ali i podupiranje partnera u njegovih poslovnim idejama, interesima i željama od velike je važnosti. Uvijek pođite od samog sebe- ako ste zadovoljni, možete ostvariti kvalitetnije, ljudske odnose. Nezadovoljstvo samim sobom otežava i blokira zdrav odnos u vezi. Možda nećete uvijek gledati u istom smjeru i oko svega se složiti, no podrška nikada ne smije izostati

POŠTUJTE OSOBNOST PARTNERA I TOLERIRAJTE RAZLIČITOSTI

Veza se gradi na temelju uzajamne podrške, zato zajednički težite na stvaranju dobrog odnosa.  Svakodnevno pokazujte naklonost i podršku jedno drugome. Poštujte različite interese, poslovne ambicije i imajte razumijevanje za različiti pogled na svijet. Snažne životne veze se temelje na povjerenju i komunikaciji. Bez obzira kako ste proveli dan,  oprostite jedan drugome i spokojno zaspite bez opterećenja. Tri male riječi kao što je ‘žao mi je’ uvelike mogu promijeniti odnos parova i pokazati da se bez obzira na različitosti, volite i poštujete. Njegujte taj odnos svakodnevno, a partner će vam to znati vratiti na najbolji način. 

 

Foto:©Unsplash