130. OBLJETNICA ROĐENJA CHARLIJA CHAPLINA

Godina 2019. slavi 130 godina od Chaplinova rođenja, a diljem svijeta je obilježavaju manifestacije posvećene tom nezaboravnom umjetniku. Jedno od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-bijelog filma, Chaplin je sinonim za zlatno doba nijemog filma i jedan od najvećih filmaša svih vremena. Osvojio je mnoga priznanja i nagrade, između ostalog i Oscara za životno djelo, ali i najduži aplauz publike u povijesti koji je trajao čak 12 minuta.

Teme u njegovim filmovima itekako su aktualne i danas, a iako su puni gegova, Chaplinovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled. U filmovima je jasno iskazivao svoja stajališta. Produbio je na stilskoj, sadržajnoj i strukturnoj razini podvrstu komedije koju zovemo slapstick, a koja se temelji na gegu i fizičkoj akciji. Chaplin je osmislio lik Skitnice, lutalicu otmjena držanja i ponašanja čiji su zaštitni znakovi bili polucilindar, štap i brkovi. Skitnica mu je donio iznimnu svjetsku popularnost i postao je jedan od njegovih najistaknutijih likova. Osim što je glumio, režirao i producirao, Chaplin je sam izveo i većinu akrobacija u svojim filmovima.

Mališan (1921.) je jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapsticka i sentimentalne radnje. Film prati priču o Skitnici koji preuzima brigu o napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica uvodi u tajne uličnog zanata, sve dok u dobi od pet godina dječak ne postane njegov ravnopravni suradnik. Poznat kao prvi film koji je spojio dramu i komediju, Mališan se smatra jednim od Chaplinovih trijumfa. To je prvo dugometražno ostvarenje u kojem kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju i glazbu (skladanu tek 1971. godine). U ulozi dječaka pojavljuje se Jackie Coogan, koji je postao prva prava dječja filmska zvijezda. Film slavi vrijednosti i ispituje emocije poput životne radosti, međuljudskih odnosa, komunikacije i nošenja s gubitkom.

Cirkus (1928.) donosi priču o siromašnom i gladnom Skitnici koji završi u cirkusu. Bježeći od policajaca, Skitnica u cirkusu izvede nekoliko klaunskih trikova kako bi im umaknuo i sasvim slučajno postaje hit-točka. Prave pustolovine nastaju kad ga vlasnik cirkusa poželi angažirati za stalni nastup. Chaplin je sam izveo većinu akrobatskih scena, nerijetko nakon nekoliko stotina ponavljanja, a otpjevao je i naslovnu pjesmu. Film naglašava sentimentalnost i osamljenost protagonista, a Chaplinu je donio njegov prvi Oscar na prvoj ikada održanoj dodjeli te prestižne nagrade. Cirkus se smatra jednom od najboljih filmskih komedija svih vremena.

Zagreb Film Festival, Kino Europa i Zagrebačka filharmonija već sedam godina zaredom donose klasike iz ere nijemog filma na veliko platno zagrebačkog kina Europa! To nezaboravno iskustvo oduševljava sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i publiku željnu audiovizualnih senzacija koje se ne mogu doživjeti svaki dan.

Dan Chaplinova rođenja, 16. travnja, rezerviran je za slavljenje Chaplinova lika i djela uz dva velika filma koja će uživo glazbom popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. U 18:00 sati na repertoaru je Mališan, a u 20:00 sati Cirkus.

Foto: © Facebook Kino Europa