FILM ‘SEZONA LOVA’ OTVARA 8. TJEDAN TURSKOG FILMA U KINU EUROPA

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva, u suradnji s Yunus Emre Institutom, od 21. do 26. svibnja u kinu ‘Europa’ organizira osmi po redu Tjedan turskog filma u Zagrebu. Tijekom šest dana zagrebačka publika imat će priliku uživati u deset dugometražnih filmova odabranih s ciljem predstavljanja suvremene turske kinematografije. 

U utorak, 21. svibnja, u 19 sati, Tjedan Turskog filma otvorit će film „Sezona Lova/ Av Mevsimi“, turskog scenarista i redatelja Yavuza Turgula. Policijski istražitelj Ferman i njegov partner Idris udružuju se s novopečenim policajcem i antropologom Hasanom kako bi razriješili ubojstvo mlade žene. Osumnjičena je njena obitelj koja ju je možda ubila iz časti, njen dečko diler i ostarjeli milijarder Battal koji ju je uzeo kao svoju drugu ženu. Tijekom istraživanja ubojstva istražiteljima će se životi okrenuti naopačke. 

Za djecu se i ove godine nudi poseban program za vikend. U subotu 25. i nedjelju 26. svibnja u 12 sati djeca mogu uživati u animiranom filmu Družba malih spasitelja, a nakon projekcije svi se zajedno mogu zabaviti na besplatnoj radionici i izraditi razne poklone za prijatelje i obitelj.

Filmovi koji će zatvoriti osmo izdanje Tjedna turskog filma su „San/ Rüya“, scenarista i redatelja Dervişa Zaima s početkom u 17 sati. Radnja filma prati Sine, nadarenu arhitekticu koju muči oblikovanje današnje arhitekture i koja inspirirana legendom o špilji sedam spavača dizajnira vrlo inovativnu špiljoliku džamiju. Fazu same izgradnje prate problemi i istraumatiziranu Sine krene mučiti nesanica. Kada napokon zaspi u Klinici za poremećaje sna, nađe se usred mita o Sedam spavača. Budeći se iz sna, Sine se mijenja kako fizički tako i psihički. Svaki put kada posjeti kliniku iz sna se probudi drugačija i svaki se put drugačije ponaša.

Nakon projekcije u 17 sati, slijedi film “Serijska kuharica/ Sofra Sirlari” u 19 h. Scenarij i režiju potpisuje Ümit Ünal, a tema filma je žena imenom Neslihan, odlična kuharica, majstorica turske kuhinje, vrlo odana supruga, i prava dobra kućanica. No, Neslihan ima i drugu stranu- ona je ujedno i masovni ubojica.

Osmi tjedan Turskog filma završava projekcijom u 21 sat. Film “Stablo divlje kruške/ Ahlat Ağacı” redatelja Nuria Bilge Ceylan priča je o strastvenom ljubitelju književnosti Sinanu koji je oduvijek sanjao da postane pisac. Po Povratku u rodno selo, Sinan se iz sveg srca trudi prikupiti novac potreban za tisak i objavljivanje knjige koju je napisao, međutim sustižu ga očevi dugovi.

Ulaz na sve projekcije Tjedna turskog filma je besplatan. Besplatne ulaznice za svečano otvorenje potrebno je podignuti na blagajni kina Europa u ponedjeljak i na dan otvorenja poslije 16 sati. Svi filmovi bit će prikazani u originalnoj verziji s hrvatskim i engleskim titlovima, osim ako nije drugačije naznačeno. Više informacija o Tjednu turskog filma možete pronaći na internetskoj stranici www.turski-film.com i na Facebook stranicama Tjedan turskog filma.