PREDSTAVLJEN PROGRAM 28. DANA HRVATSKOG FILMA

Na konferenciji za medije u Kulturnom centru Mesnička danas su predstavljeni filmski programi, najavljena popratna događanja te objavljen dobitnik prve nagrade 28. Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja se od 14. do 18. lipnja 2019. održava u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Okupljenim predstavnicima medija obratili su se Josip Grozdanić, umjetnički ravnatelj DHF-a, Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, organizatora i glavnog producenta festivala, Vanda Volić, producentica, Dragan Jurak, član selekcijske komisije natjecateljskog programa, i Višnja Vukašinović, voditeljica Radionice filmske kritike koja se organizira u sklopu festivala.

Ljiljana Perišić pozdravila je okupljene predstavnike medija sljedećim riječima:

Centar za kulturu Trešnjevka treći je put glavni producent festivala i to polako postaje tradicija, da se ovaj iznimno važan nacionalni festival organizira pod našim vodstvom. Imamo puno volje i kreativnosti u praćenju projekcija dodatnim aktivnostima, ali zbog financijske situacije koja se ne pomiče s mjesta ne možemo ostvariti sve što bismo željeli. Uvijek je izazov pruhvatiti se ovog posla i prikazati godišnju hrvatsku produkciju kratkog i srednjeg metra svih rodova publici. Za ono što jest, što je bio i što će biti hrvatski film ovo je iznimno važna manifestacija.

Novi umjetnički ravnatelj DHF-a Josip Grozdanić rekao je kako je riječ o najstarijem filmskom festivalu u samostalnoj Hrvatskoj koji zaslužuje opstati. Svatko od nas članova Hrvatskog društva filmskih kritičara na čijim leđima uglavnom počiva organizacija festivala treba u tome dati svoj maksimum. Želimo domaću produkciju učiniti vidljivijom i prezentirati je i valorizirati na jednom mjestu. Time kratkom i srednjem metru domaćeg filma dajemo dostojanstvo.

Organizacijski tim objavio je rezultate selekcije prestižnog natjecateljskog programa u kojem se dodjeljuju Nagrade stručnog žirija (Grand Prix, režija, scenarij, gluma, montaža, glazba, kamera, manjinska koprodukcija), Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagrada publike. Od ukupno 246 prijavljenih filmova, odabrano ih je 106: 14 animiranih, 23 dokumentarna, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 16 eksperimentalnih, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih videospotova.

Najviše prijava zabilježeno je u namjenskom (62 spota i 35 filmova) i dokumentarnom (58) rodu. Kao i prošlih godina, prijavljene filmove pregledalo je i ocijenilo desetero članova Hrvatskog društva filmskih kritičara (Dragan Jurak, Tamara Kolarić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Ivica Perinović, Dina Pokrajac, Hrvoje Pukšec, Ivan Ramljak, Mario Slugan, Višnja Vukašinović), a filmovi su potom rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama. Koordinatorica selekcije bila je Lana Bunjevac.

Najviše filmova u nenamjenskim kategorijama ima redatelj Mladen Stanić s dva igrana filma (Bila soba i Bogomoljka) i jednim dokumentarnim (Glava u balunu), dok su apsolutni rekorderi po broju filmova u natjecateljskoj konkurenciji 28. DHF-a Dinko Čvorić Doringo i Dalibor Barić s 4 spota. Najuspješniji producent natjecateljskog programa 28. DHF-a je Akademija dramske umjetnosti s 11 filmova, za kojom slijede Zagreb film i Kinoklub Zagreb, oba s 10 filmova. 

Dragan Jurak istaknuo je kako su Dani hrvatskog filma najbolja filmska smotra u zemlji. U zadnjih 10 ili 15 godina sve ono što se dešava u hrvatskom filmu na ovaj ili onaj način prolazi kroz ovaj festival. Oni autori koje danas gledamo na Danima sutra će biti u Puli. Ove godine tu kvalitetu vidimo baš u svim programima. Iz namjenske kategorije istaknuo bih Kartoline skupine autora na čelu s Igorom Bezinovićem, a riječ je o vinjetama koje su dobile iznimno visoku ocjenu 4,4. Selekcija je inače prilično stroga. U eksperimentalnom filmu također se zbivaju zanimljive stvari. Osobno bih istaknuo film Anite Čeko Jabuka, tri dvopeka i jogurt, s time da ista autorica koja djeluje u sklopu Kinokluba Zagreb ima i film Blizine koji je prošao selekciju.

Kratki igrani film ove je godine nešto tanji jer smo par filmova koji su prošli selekciju već vidjeli, ali tu su i novi filmovi Snježane Tribuson Dok je trajao Roland Garros, Ivana Turkovića Krnjaka Lovebox i Marije Georgiev Ljuske. Animirani film je ove godine po meni obilježen odabirom Chris The Swissa, hrvatske koprodukcije koju smo već gledali, ali samo na jednoj projekciji i jako mi je drago da će uvrštavanjem u Dane dobiti još prostora. U dokumentarnoj kategoriji, za koju mislim da je najbolja selekcija, ističe se Srbenka Nebojše Slijepčevića. Također se ističe fenomen Restartove radionice, Škole dokumentarnog filma iz koje je mnogo filmova prošlo selekciju.

Također je istaknuta zanimljivost kako je u kategoriji animiranog filma najbolje ocjene pored svih profesionalaca koji se, primjerice, natječu i na Animafestu, dobio jedan polu-amaterski projekt – film Neobična kupka gospodina Otmara u režiji Nike Radasa, a autorstvu pacijenata Klinike za psihijatriju Vrapče. Također, mlada redateljica Dalija Dozet kvalificirala se čak s tri namjenska filma, a u dokumentarnoj konkurenciji natjecat će se i filmovi Gorana Devića, Tomislava Žaje i Damiana Nenadića. Objavljeno je i kako će filmove natjecateljskog programa za nagrade stručnog žirija ocjenjivati redateljica Jasna Zastavniković, glumica Mia Melcher i snimtelj Filip Tot.

Uz prestižni natjecateljski program, šest prijavljenih filmova bit će prikazano i u sekciji “Izvan okvira”. To su eksperimentalni Chop Chop Morane Franov i Nikica Tanja Amerika Jurice Majnarića, animirana Paklena limunada skupine autora, dokumentarni Oproštaj Ivane Emily Škoro i Sinj City Nike Gulama te igrani Glavno jelo Kristine Barišić. Program su osmislili Josip Grozdanić i Dragan Jurak, s ciljem prezentacije filmova posebne estetike koji izmiču srednjestrujaškom senzibilitetu.

U Parku stara Trešnjevka, na još jednoj otvorenoj pozornici, nudi se pak sedam restauriranih animiranih filmova iz serijala Inspektor Maska više redatelja Zagrebačke škole, 16. lipnja od 21:30. Ovim programom nastoji se naročito mlađe gledatelje upoznati s bogatom baštinom hrvatske animacije. U programu obnovljene baštine „Retro“ u suradnji sa Zagreb filmom izdvojeni su nedavno restaurirani naslovi – sjajna prilika da ih se vidi u pravom formatu i s izvrsnom slikom. U večernjem terminu (21:30) svakoga dana na platou ispred Kina Tuškanac prikazuju se filmovi Pod ljetnim suncem Obrada Gluščevića, Koliko to vrijedi Kreše Golika, Djevojka za sve Nikole Kostelca i Most Zlatka
Sudovića.

Producentica Vanda Volić napomenula je kako se projekcije na otvorenom ove godine zbog nepouzdanog vremena organiziraju na platou iznad Kina Tuškanac u suradnji s Motovun Film Festivalom, kako bi se publika u slučaju kiše mogla skloniti u dvoranu i nastaviti s gledanjem programa. Zabavni program organizira se u Centru za kulturu Mesnička, gdje će se 15. lipnja u 19 sati odvijati i okrugli stol. Glumice i glumci u hrvatskom kratkometražnom filmu. Razgovor će moderirati Josip Grozdanić, a sudjelovat će Lana Barić, Marina Redžepović, Asim Ugljen i Vinko Kraljević. Radionički programi 28. DHF-a uključuju Radionicu filmske kritike pod vodstvom Višnje Vukašinović i Radionicu found footagea (Radionica Intima) pod vodstvom Damira Čučića. Radionica found footagea s petero mladih studenata montaže na Akademiji dramske umjetnosti već je u tijeku, a koristi vizualni materijal TV drame Ante Peterlića Intima iz 1965. te zvučne zapise radijske drame Zvonimira Bajsića s glasom Nade Bajsić. Rezultati radionice bit će prezentirani u Kinu Tuškanac.

Radionica filmske kritike odvijat će se, pak, u Centru za kulturu Trešnjevka. Cilj radionice je proizvesti dijalog o kretanjima u suvremenom hrvatskom filmu. Polaznici pišu dulje tekstove o nekim fenomenima koje uoče na Danima hrvatskog filma, a eseji se objavljuju u Hrvatskom filmskom ljetopisu – rekla je Višnja Vukašinović. U sklopu 28. Dana hrvatskog filma 16. lipnja u Maloj dvorani Kina Tuškanac bit će predstavljena i knjiga Branko Belan – zaboravljeni klasik Nenada Polimca i Željka Ivanjeka. U njoj se podjednako valoriziraju i filmsko i književno stvaralaštvo Branka Belana. Izložba filmskih fotografija Marije Kohn otvara se, pak, 14. lipnja u 20 sati u Kinu Tuškanac, uoči svečanog otvorenja. Kuratori su Diana Nenadić i Josip Grozdanić.

Na konferenciji za medije objavljeno je i kako je dobitnik Nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara redatelj Bogdan Žižić. U sklopu samog otvaranja festivala, u petak 14. lipnja na platou ispred Kina Tuškanac od 21:30, tim se povodom prikazuje restaurirana kopija njegova filma Pohvala ruci. U sklopu otvaranja prikazat će se i treći blok filmova u konkurenciji.