PRIPREMITE OSJETILA ZA UKUSNU & MIRISNU JESEN

Ljetu je došao kraj, dani postaju sve kraći, a vremenska prognoza najavljuje velike promjene. U gastronomskom pogledu, promjena godišnjeg doba nije nimalo loša. Jesen donosi neke delicije koje rijetko možemo okusiti u drugim dijelovima godine, poput kestena, gljiva ili nekih orašastih plodova.  Sezonska hrana će vam također omogućiti da izmijenite prehranu i steknete zdrave navike na koje ste zaboravili tijekom ljetnih mjeseci. Iskoristite jesen za mirisne namirnice i skupljanje potrebne snage za nadolazeću zimu. 

MANJE ŠEĆERA U PREHRANI

Odaberite namirnice koje ne sadrže šećere, poput orašastih  plodova koji će se sjajno slagati u svim obrocima od doručka do večere. Smanjivanje šećera u prehrani pomoći će vašem želucu, zubima i liniji. Manje šećera je više zdravlje!

UNESITE VIŠE SJEMENKI U SVOJ ŽIVOT

Sjećate se chia sjemenki, sezama, amaranta i maka? Oni su izvori vitamina i proteina biljnog porijekla, odlično se slažu s voćem i povrćem i čine bilo koji obrok hranjivijim. Sjemenke vam daju energiju da se lakše suočite s novim godišnjim dobom i promjenama koje mogu utjecati na imunološki sustav.

1, 2, 3 … KUHAJ

Vratite se na tradicionalnijoj metodi kuhanja- kuhanim i pečenim jelima. Sada možete provesti više vremena u kuhinji, pripremati jela i razmišljati o bogatim receptima koji vam pružaju potrebnu energiju kako bi se mogli nositi s dolaskom hladnoće. Pećnica i kuhanje na pari najzdraviji su i najlakši način za pripremu hrane.

VRIJEME JE ZA MIRISNE JUHE

Juhe i kreme su vaši detoks saveznici, iskoristite ih. Osim što održavaju hidratizaciju u tijelu, doslovno vas hrane nutritivnim tvarima u tekućoj verziji. Ako još niste zavoljeli bundeve, uz kremastu teksturu juhe sigurno joj nećete moći odoljeti. Kad dodate mlijeko ili vrhnje, također ćete pridonijeti mnogim hranjivim tvarima i učiniti juhu bogatijom.

BOJE JESENI U HRANI

Iskoristite boje sezonskog voća i  povrća. Osobito se usredotočite na narančastu i žutu boju, pa tijekom planiranja obroka uvrstite bundeve, naranče, grejp, batat i mandarine u svoj jelovnik. Ove namirnice odličan su izvor vitamina C, koji vas štiti od prehlada koje su uobičajene u jesenskim mjesecima.

HRANA U STAKLENCI

Recepti koje možete staviti u staklenku i ponijeti na posao najbolji su izbor za jesen. Takva jela se jednostavno pripremaju, a konzumacijom hrane koju pripremate kod kuće kontrolirate količine koje uzimate, kao i unos hranjivih tvari. Osim što ćete uživati u svakom zalogaju, jesenski plodovi će uljepšati vaše pauze za ručak.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

BOSILJAK – SAVRŠENI ZAČIN ZA MIRISNA JELA

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

GOJI BOBICE – ČUDOTVORNA HRANA ILI MARKETINŠKI TRIK?