INSPIRIRAJTE SE CVIJEĆEM & UREDITE SVOJ DOM IZ SNOVA

Priču svoga doma potrebno je ispričati kroz osobni stil koji nekada nije jednostavno prenijeti u prostor. Kako bi bili sigurni da će konačan rezultat zadovoljiti vaše želje, najbolje je inspiraciju potražiti u nečem što je samo po sebi skladno i savršeno, a to je priroda. Ako ste tip osobe koji voli vedrinu i prozračnost, svijetle boje i prostore sigurno će vam se svidjeti prostor koji imitira orhideju. Suncokret će fascinirati one koji vole prirodne materijale i toplinu doma s puno detalja. Minimalističke tipove koji ujedno vole i klasiku privući će ruža, sa svojim pomalo hladnim dojmom ali ipak punim elegancije i glamura. Vesele osobe koje uživaju u šarenilu boja i različitim materijalima, svoje zadovoljstvo pronaći će u izobilju poljskog cvijeća.

SUNCOKRET

Biljka poznata po tome što se okreće prema suncu. Jedno vrijeme su ga uzgajali kao dekorativnu biljku, dok sredinom 18. st nisu otkrili moć njegovih sjemenki. Danas već dobro znamo kako upotrijebiti suncokretovo ulje u domaćinstvu, ali evo i par savjeta kako iskoristiti njegove boje i oblik za uređenje interijera. Namještaj od ratana, zeleni dekorativni jastuci i jedan žuti zid, mogu prostoriju učiniti jednim velikim suncokretom. Motiv suncokreta uopće ne treba biti u prostoriji, kako bi postigli željeni dojam. Čak ga je i bolje izbjegavati, jer nas može ograničavati prilikom izbora stila za uređenje.

Postoji više kombinacija kojima možete postići isti rezultat. Tako bi za ljubitelje elegancije predložila smeđi zid, svijetli namještaj, veliku zelenu sobnu biljku (filodendron, fikus ili neka vrsta sobne palme) i par žutih detalja. Za one koji vole boje naglasila bih zelenu i žutu kroz zidove i zavjese, a manje detalje kao što su dekorativni jastuci, ukrasne figure ili slike, odabrala bi u smeđoj boji. Možete iskoristiti i oblik kako bi istaknuli što želite postići, pa tako naprimjer, okrugli tepih s kombinacijom suncokretovih boja može zaokružiti vašu priču.

ORHIDEJA

Orhideja je stoljećima bila poznata kao simbol ljubavi i ljepote, a jedno vrijeme je bila i glavni sastojak ljubavnog napitka. Na našim područjima poznato je oko 500 različitih vrsta, a zajednička im je romantika i prozračnost, pa se to može primijeniti u interijer. Svijetli namještaj, bijeli zidovi, staklo i pokoji ljubičasti detalj, ostavit će dojam orhideje u prostoru. Da bi postigli romantiku možete iskoristiti i neki retro komad namještaja u svijetloj boji. Orhideja je nježna, pa bi i prostor koji je imitira trebao biti takav. Nježnost i prozračnost možete dobiti i s prirodnim svijetlim zemljanim tonovima, a kako bi se riješili sterilnosti možete iskoristiti ljubičastu i zelenu u svjetlijim nijansama.

Također bi i materijali koje koristite trebali biti nježni, pa bi vam nadstolnjak od svile u nekom lila tonu, na staklenom stolu s bijelim stolicama ostavio dojam orhideje. Da biste naglasili što želite postići, možete u staklenu okruglu vazu, napunjenu vodom, staviti cvijet od orhideje da pluta. Dopušteni su čak i sivi tonovi i naravno, sobne biljke. Da bi sve bilo praktično i lako za održavanje, najbolje je namještaj za sjedenje i tepihe, odabrati u nekoj tamnijoj nijansi (siva ili boja pijeska). Dok svijetle boje možete prikazati kroz okvire za slike, dekorativne jastuke, zidove ili ostali namještaj.

CRVENA RUŽA

Crvena ruža je „kraljica cvijeća“. Legenda kaže da je nastala na mjestu na kojem se prolila krv u borbi dobra i zla. Rimljani su je koristili za proslave i ovjenčavanje ratnika pri ispraćaju u rat, a Kleopatra je spavala na jastucima punjenima laticama ruža. Interijer koji podsjeća na ružu trebao bi biti nježan, a ujedno i snažan. Prožet težinom vječnosti, glamura i elegancije. Povijesnu težinu i vječnost možemo prikazati stilskim namještajem.

U kombinaciji s modernim materijalima kao što su staklo i lakirani medijapan stilski namještaj može izgledati jako moderno. Kako se uz crvenu ružu često veže i zlato, možete se poigrati i s bijelo-crvenom kombinacijom sa zlatnim detaljima, kao što su zlatni svijećnjaci ili okviri za slike. U prostor nikako ne bi trebali unositi tkanine s motivom ruže, jer bi time postigli jedan efekt kiča, što crvena ruža nikako nije.

POLJSKO CVIJEĆE

Kažu da poljsko cvijeće bilo koje vrste donosi smirenje. Svojom raznolikosti i živim bojama unosi veselje, a mnoge podsjeća na djetinjstvo. Mnogo je vrsta poljskog cvijeća, pa bi tako u jednom prostoru koji odiše poljem i livadama trebalo biti mnogo boja i raznih materijala. Različite boje možete lako iskombinirati preko tepiha i tkanina. Da bi postigli skladno šarenilo držite se kombinacije plave, ružičaste, zelene i žute boje u svim svojim pastelnim tonovima. Kako bi doživljaj bio potpun, preko fotografija ili čak starog renoviranog namještaja možete unijeti dašak djetinjstva u prostor. U vrijeme kad ste bili djeca sigurno je postojao neki trendi detalj poput sata, uzorka na prekrivaču, ogledala ili svjetiljke s kojim možete naglasiti doba kojeg se želite sjetiti.

Izbjegnite moderne materijale kao što su krom ili lakirani medijapan. Njih možete zamijeniti kovanim željezom, drvom, staklom i kamenom. Doživljaj će upotpuniti poljsko cvijeće posađeno u malim metalnim lončićima u različitim bojama. Da bi naglasili ono što ste željeli postići, uvijek možete svježe cvijeće koje ste koristili kao inspiraciju staviti u vazu na stol, bilo u blagovaonici, dnevnoj sobi ili u uredu. Bilo koje cvijeće može poslužiti kao inspiracija, samo je potrebno pogledati ga malo dublje i prenijeti njegove karakteristike u prostor. Poručite svojim interijerom istu poruku koju biste poručili onome kome cvijeće poklanjate. Pokušajte, bit će vam sigurno zabavno.

Za više ideja i savjeta o uređenju interijera, posjetite KK Design na FacebookuInstragramu i službenoj web stranici.

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

5 SAVJETA ZA UREĐENJE RADNOG PROSTORA U SVOM DOMU

MUŠKI PRISTUP DIZAJNU: KAKVE INTERIJERE VOLE MUŠKARCI?

KATARINA KAVAIN: ‘UREĐENJE INTERIJERA JE MNOGO VIŠE OD ODABIRA BOJA I NAMJEŠTAJA’