MIRISNI RECEPT ZA HLADNE DANE: PITA OD JABUKA

Ulaskom u blagdanski mjesec, sve više razmišljamo o ukusnim slasticama i receptima koje ćemo pripremiti za Božić i Novu godinu. Početak prosinca najbolje je započeti s klasikom koji vole sve generacije – pita od jabuka. Ovaj brzi recept uljepšat će vam hladne dane, a miris koji će se širiti kroz vaš dom, podsjetit će vas na nadolazeće blagdane.

SASTOJCI ZA PRHKO TIJESTO:

300 g glatkog brašna

150 g hladnog maslaca

100 g šećera u prahu

1 žumanjak

prstohvat soli

pita od jabuka

SASTOJCI ZA NADJEV:

500 g jabuka

75 g šećera

1 vanilin šećer

1 žličica mljevenog cimeta

2-3 žlice krušnih mrvica

sok od 1 limuna

po želji 1/4 žličice mljevenog kardamona, đumbira i muškatnog oraščića

PRIPREMA:

Pripremite posudu u kojoj ćete prosijati brašno i šećer u prahu. U prosijanu smjesu brašna i šećera dodajte sol, žmanjak i 3 žlice hladne vode. Umijesite prhko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na otprilike pola sata. U međuvremenu pripremite nadjev: naribajte jabuke, dodajte sok od limuna, šećer, vanilin šećer, cimet i po želji 1/4 žličice mljevenog kardamona, đumbira i muškatnog orašćića za intenzivniji okus.

Kad se tijesto dovoljno stisnulo, razvaljajte ga u kalup za pitu promjera 24 cm. Dio tijesta odvojite za trakice koje ćete stavljati na samom kraju. Na tijesto koji ste stavili u kalup posipajte krušne mrvice, na njih pripremljeni nadjev i na samom vrhu prekrijte s trakicama od tijesta. Peče se na 180 stupnjeva, oko 30 minuta. Ukrasite sa šećerom u prahu. Dobar tek!

pita od jabuka

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

GOJI BOBICE – ČUDOTVORNA HRANA ILI MARKETINŠKI TRIK?

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBATE POČETI UŽIVATI U ČOKOLADI

HRANA ZA PAMĆENJE: 4 NAMIRNICE KOJE ĆE VAM NAHRANITI MOZAK