FILMSKI KLASICI ZA NAJLJEPŠE BOŽIĆNE BLAGDANE

Božićni duh možete osjetiti u svakom trenutku, što znači da je odbrojavanje do najljepšeg dijela godine započelo. Ulice prepune lampica i šarenih ukrasa, ali i gužva koja vam poručuje samo jedno: vrijeme je za ugodne trenutke pod dekicom uz božićne filmove. Naslove mnogih filmskih klasika vjerojatno već znate napamet, ali svakako treba ponoviti gradivo. Kinematografija se kroz godine mijenjala, ali crno-bijeli klasici i danas u mnogima budi najljepše emocije. Ako se filmofil u vama probudio, zauzmite svoje najdraže mjesto u domu i pripremite se za božićni filmski maraton.

HOLIDAY AFFAIR (1949.)

Romanična priča čija se radnja odvija neposredno pred Božić. Trgovac u robnoj kući Steve Mason upoznaje Connie Ennis. Ona se prikazuje kao rasipna mušterija, a zapravo je komercijalni špijun. Steve je razotkriva, ali je pušta i zbog toga dobiva otkaz. Njih dvoje završavaju na sastanku, što se ne sviđa Conninom stalnom udvaraču Carlu, ali oduševljava njenog sina Timmyja, koji ne želi da mu Carl bude očuh.

 

WONDERFUL LIFE (1946.)

Sve počinje na Badnju večer u slikovitom provincijskom gradiću Bedford Fallsu. Dok pada snijeg, očajni George Bailey (J. Stewart) pritisnut teškom životnom situacijom u kojoj se našao zbog dugova, odluči oduzet si život skokom u rijeku. Na sreću, u pomoć dolazi anđeo Clarencea (H. Travers), kojem bi upravo ovaj “slučaj” mogao pomoći u napredovanju i dobivanju krila.  Film ‘Divan život’ redatelja Franka Capre iz 1946. godine nije samo jedan od najboljih božićnih filmova svih vremena – to je jedan od najboljih filmova uopće. Nominiran je za šest Oscara, a na listi 100 najvećih američkih filmova svih vremena, nalazi se na visokom 11. mjestu.

 

MIRACLE ON 34th STREET (1947.)

Crno-bijela filmska komedija ‘Čudo u 34 ulici’ snimljena je 1947. godine u režiji Georgea Seatona. Radnja se odvija u New Yorku u jeku božićne sezone. U njujorškoj robnoj kući Macy’s zaposli se starac po imenu Kris Kringle koji za sebe tvrdi da je pravo Djed Božićnjak. Film je brzo zadobio simpatije gledatelje i interes drugih redatelje koji su napravili remakeove 1973. i 1994. godine. Original ipak ostaje pravi klasik koji slovi za jedan od najpopularnijih filmova svih vremena.

 

HOLIDAY INN (1942.)

Mjuzikl redatelja Irvinga Berlina iz 1942. godine, glazbeni je filmski užitak uz pjesmu za svaki praznik. Ipak, sve počinje i završava s Božićem uz sjajnu glumački duo Binga Crosbyja i Fred Astairea. 

 

A CHRISTMAS CAROL (1951.)

Brojne su filmske adaptacije božićne priče Charlesa Dickensa, ali ova verzija iz 1951. godine (izvorno nazvana ‘Scrooge’ kada je prvi put objavljena) smatra se najboljom verzijom prema filmskom kritičaru New York Timesa, A.O. Scottu.

 

REMEMBER THE NIGHT (1940.)

Priča iz romantičnog klasika ‘Sjeti se noći’ počinje uoči Božića na Petoj aveniji u New Yorku. Sitna kradljivica Lee Leander (B. Stanwyck) bježi sa skupocjenom narukvicom iz otmjene draguljarnice i pokušava je preprodati u trgovini na Trećoj aveniji, ali je vlasnik prijavi policiji koja je odvodi u pritvor. Lee na sudu tuži okružni tužitelj John Sargent (F. McMurray) čija je dužnost stati napokon na kraj njezinim krađama, jer je počinila već treći prijestup zaredom i trebala bi završiti u zatvoru. No, John se u predbožićno vrijeme smiluje nesretnici, odgađa sudsku raspravu, te Lee puštaju uz jamčevinu. Tužitelj i prijestupnica svide se jedno drugom, no njihova će se ljubav naći na velikoj kušnji.

 

CHRISTMAS IN CONNECTICUT (1945.)

Glumica Barbara Stanwyck zvijezda je romantične komedije iz 1945. o spisateljici koja laže o svom savršenom  životu u svojim tekstovima. Idealan obiteljski život na farmi u Connecticutu o kojem piše, brzo je dobio obožavatelje diljem SAD-a. Budući da se radi o fiktivnom životu koji je spisateljica izmislila, na brzinu mora smisliti kako prikriti tragove kad ju šef pozove na božićnu večeru.

 

Foto: © Wikimedia Commons


Pročitaj još:

10 VAŽNIH PREDNOSTI MIRISNOG CIMETA

MIRISNI RECEPT ZA HLADNE DANE: PITA OD JABUKA

ADVENT U EUROPI: OVO SU DESTINACIJE KOJE MORATE POSJETITI